
1-کاربرد GISدر مدیریت شهری با تاکید بر حمل و نقل شهری
مديريت مكاني و زماني جمعيت و به دنبال آن خدمات بهينه به جامعه شهري ، مسيريابي بهينه و مديريت شبكه ترانزيت جاده اي، سازماندهي سيستم حمل و نقل و كنترل هوشمند ترافيك، مديريت بحران جهت پيش گيري حداكثر از خسارات ناشي از حوادث طبيعي، تهيه نقشه هاي پارك هاو فضاي سبز شهري و همچنين نقشه هايي جهت تعيين مناطقي با اولويت بالا براي ايستگاه هاي اضطراري، تعيين مناطق امن و پر خطر ازلحاظ ميزان جرم و جنايت، بهترين مكان براي دفن زباله هاي شهري، مكان يابي اقتصادي و در نهايت امايش فضاها و المان هاي شهري، از جمله قابليت هاي سامانه اطلاعات جغرافيايي ميباشد.
بناراين، با كاربرد GIS مي توان ضمن بالا بردن سرعت و سهولت مطالعات شهري مانند سير تحول شهر، عمران و توسعه ي پيشنهادي مورد نظر و مدل سازي توسعه آتي را براي برنامه ريزي شهري آناليز نمود و جاي شكي نيست كه در قرن حاضر طراحي و برنامه ريزي شهري بدون استفاده از اين ابزار قدمي بر نخواهد داشت.
2-سیستم هوشمند حمل و نقل تحت GIS چیست؟
سیستم هوشمند حمل و نقل مجموعهای از به کارگیری فناوریهای روز نظیر دوربینهای دیجیتال، سیستمهای موقعیتیابGPSو الگوریتمهای هوشمند و سیستمهایGISاست. از آنجا که نیاز اصلی مدیریت هوشمند ترافیک گردآوری دادههایی با دقت و کیفیت مناسب و در شرایط ترافیکی گوناگون برای تولید اطلاعات ترافیکی آنی است، GIS میتواند امکان جمع آوری، تحلیل و ارایه دادههای مکانی توزیع یافته مرتبط با مدیریت هوشمند ترافیک را برای کاربران فراهم کند. همچنین با استفاده ازGISمیتوان تعداد و محل دوربینهای کنترل ترافیک و تابلوهای پیام پذیر را با تحلیل دادههای حجم تردد مشخص کرد.
3-چگونگی زمان بندی چراغ راهنما توسطGIS؟
یجاد ارتباط همزمان میان سیستمهای هوشمند شمارش وسایل نقلیه در تقاطعها با پایگاه اطلاعاتGISکه ارائه دهنده اطلاعات وضعیت هندسی راهها مانند فاصله تقاطعها و عرض راهها است، میتوان زمانبندی همزمان چراغهای راهنمایی تقاطعها را به بهترین وجه انجام داد.
محاسبه زمان تاخیر در تقاطعهای چراغدار: از آنجا که بر میزان وقت افراد، هزینه مصرف سوخت، آلودگی هوا و در کل بر هزینه استفاده از شبکه موثر میباشد در مطالعات ترافیک از جایگاه خاصی برخوردار است. بنابراین با استفاده از قابلیتهایGISمیتوان به محاسبه زمان تاخیر در تقاطعهای چراغدار و کاهش حجم ترافیک پرداخت.