
2-1- مدل های برنامه ریزی یکپارچه حمل و نقل و کاربری زمین
برنامه ریزی کاربری زمین و حمل و نقل یکپارچه متفاوت با مدل های مرسوم تخمین تقاضای سفر است که برای پیش بینی الگوهای ترافیک به کار میروند زیرا در این مدل ها، از الگوی کاربری زمین ثابت استفاده نمیشود. بلکه این مدل ها به کاربری زمین اجازه میدهند که بر پایه تفاوت در سیاست های حمل و نقل، سرمایه گذاری ها و رفتار انتقال پیدا کند. این امر با اتصال فرآیندهای تخصیص کاربری زمین با مدل های تقاضای سفر به دست میآید. چنین مدل هایی معمولا برای کل یک منطقه کلان شهری به کار میروند. از طریق یک فرآیند رفت و برگشتی، این مدل های یکپارچه موازنه و تعادلی میان کاربری زمین و الگوی ترافیک برای چند سال آینده پیش بینی میکنند (ICF, 2005, p. 27).
1-1- اهمیت و منافع برنامه ریزی یکپارچه حمل و نقل و کاربری زمین
برنامه ریزی یکپارچه حمل و نقل و کاربری زمین:
- مناطق فشرده تر و قابل پیاده روی ایجاد میکند.
- حمل و نقل عمومی را بهبود میبخشد.
- فضاهای باز و مزارع را حفاظت میکند.
- نواحی تفریحی و پارک ها را وسعت میبخشد و از آن ها حفاظت میکند.
- نواحی شهری و مناطق خالی و دور افتاده را باز سازی میکند.
- دسترسی به شغل را افزایش میدهد.
- ارتباطات حمل و نقلی بین استانی و بین منطقه ای را بهبود میبخشد.
- از منابع آبی حفاظت میکند.
- سیستم حمل و نقلی که مدهای مختلف حمل و نقل را به خوبی به هم متصل کرده، توسعه میدهد.
- گزینههای مسکن قابل استطاعت تری ایجاد میکند(Waddell, 2014).
1-2-1- مدل MEPLAN و TRANUS
دو مدل MEPLAN و TRANUS دو مدلی هستند که برای ارزیابی سناریوهای کاربری زمین و حمل و نقل منطقه ای به کار میروند. در این مدل ها، بازار اشتغال با استفاده از مدل های ورودی و خروجی مدل سازی میشود.مشاغل و مسکن به مناطق براساس قیمت زمین، نیروی کار و زمان سفر تخصیص داده میشوند.این مدل ها براساس تئوری های اساسی اقتصاد کلان هستند و شامل بازار زمین، فضای بستر و نیروی کاراست (ICF, 2005, pp. 27,28).
TRANUS’s basic structure
1-2-2- مدل ITLUP
در بین مدل های یکپارچه مدل ITLUP در آمریکا به طور گسترده تری استفاده میشود. این مدل از دو پارامتر اساسی تشکیل شده است: بخش اول: تخمین رشد اشتغال و خانوار و بخس دوم: مصرف واقعی زمین را براساس بخش اول محاسبه میکند. این مدل اطلاعات ورودی را برای زمان های سفر منطقه به منطقه و مدل های تقاضای سفر کلان فراهم میکنند. این مدل همچنین میتواند به صورت رفت و برگشتی برای مقایسه دامنه تشکیل دهنده نتایج کاربری زمین و حمل و نقل از سیاست های مختلف حمل و نقل و سناریوهای مختلف آن بکار روند (ICF, 2005, p. 27).
1-2-3- مدل URBANSIM
UrbanSim مدل یکپارچه کاربری زمین ـ حمل و نقل است. این مدل برای تعدادی از مناطق به کار میرود که جایگزینی سناریوهای توسعه زمین و سیاست های حمل و نقل را ارزیابی کند. این مدل، توسعه شهری، بازارهای شهری برای زمین، مسکن، فضای غیر مسکونی و حمل و نقل را نشان میدهد. با بهبود توسعه شهری به عنوان ارتباط متقابل بین رفتار بازار و فعالیت های دولتی، UrbanSim میتواند اثرات برنامه های جایگزین دولتی و سیاست های مربوط به کاربری زمین و حمل و نقل را ارزیابی کند. این مدل نیاز به تخمین اشتغال و جمعیت، پیش بینی های اقتصاد منطقه ای، برنامه های سیستم حمل و نقل، برنامه های کاربری زمین و سیاست های توسعه زمین از قبیل محدودیت های تراکم، محدودیت های محیطی و هزینه های اثر توسعه دارد. UrbanSim توسعه شهری را به عنوان یک فرآیند پویا در طول زمان شبیه سازی میکند. این مدل متفاوت با بیشتر مدل هاست که لحظه هایی ثابت را در زمان بررسی میکنند یا این که جایگاه متعادل برای آن فرض میکنند (ICF, 2005, pp. 27,28).
UrbanSim در چندین جنبه غیر معمول است. اما به طور قابل توجهی استفاده این مدل از عوامل فردی، ارائه شفافی از عرضه و تقاضای بازار مسکن و نیز قیمت ها، ارائه پویا از زمان(به عنوان مقایسه با مدل های موازنه)و طراحی آن برای اینکه به دامنه سیاست ها حساس باشد؛ ارائه میکند (Waddell et al, 2007, p. 387).