نقش فناوري اطّلاعات در توسعه مديريت شهري
سيروس نظريان آزاد
رئيس اداره تشکيلات و آموزش و سرپرست واحد محيط زيست
چکيده
علاوه بر موضوعاتي همچون محيط زيست، حمل و نقل، ايمني و برنامه ريزي شهري، يکي از عوامل مهمّي که تأثير فزاينده و تعيين کنندهاي بر عوامل سازنده شهري دارد، مديريت شهري است. مسائل بسياري در شهرها وجود دارد که براي حلّ آنها، وجود مديريت شهري ضروري است. گستردگي و پيچيدگي مسائل شهري و رشد و توسعه روزافزون شهرها، مديريت امور شهر را به وظيفهاي دشوار تبديل نمودهاست. در دو دهه اخير، واژه فناوري اطّلاعات يا فناوري اطّلاعات و ارتباطات به عنوان يک پديده نوظهور و قدرتمند، جايگاه جهاني خود را پيدا کرده است و از هم اکنون انتظار ميرود در ساختارهاي فرهنگي، اقتصادي، اجتماعي و سياسي و همچنين در بنيانهاي سنّتي اداره جوامع، تحوّلات اساسي رخ دهد و سيستم جديدي از مديريت معرفي گردد. گسترش فناوري اطّلاعات و ارتباطات باعث ايجاد تحوّلات بسياري در زمينههاي مختلف از جمله ظهور شهر، شهرداري و شهروند الکترونيکي شده است. در اين تحقيق ضمن تشريح مفاهيم فناوري اطّلاعات و ارتباطات و مديريت شهري، بيان ميشود که کارکردهاي فناوري چگونه ميتواند مديران شهري را در طرّاحي، برنامهريزي و مديريت کلانشهرها ياري نمايد.
کلمات کليدي: فناوري اطّلاعات و ارتباطات، توسعه مديريت شهري، شهر الکترونيکي، شهرداري الکترونيکي
مقدمه
امروزه، شهرنشینی و توسعه شهری یکی از پدیدههای ویژه است. رشد سریع شهرها و پیشی گرفتن آن از توانائیها و منابع مدیران شهری، ارائه خدمات شهری مناسب را برای مدیران شهری به یک چالش عظیم تبدیل نموده است. تراکم جمعیّت، دشواری رفت و آمد در محیطهای شهری، آلودگیهای هوا و ناامنیهای اجتماعی، برخی از مشکلاتی است که ذهن کارشناسان و صاحبنظران در حوزههای مختلف را به خود مشغول نموده است. در این خصوص، به منظور کاهش و برطرف نمودن مشکلات یاد شده، توسعه فناوری اطّلاعات و ارتباطات مدّ نظر قرار گرفته است. در حوزه مدیریّت شهرهای بزرگ جهان، توسعه فناوریهای اطّلاعات و ارتباطات باعث ایجاد تحوّلات اساسی در هوشمندسازی نظامهای اداره و کنترل امور شهری شده است. شهرداری یکی از مهمّترین نهادهای مدیریّت شهری در ساختارهای اجتماعی و سیاسی محسوب میشود که تحت تأثیر انقلاب اطّلاعات و ارتباطات قرار گرفته است. در ادامه، بر اساس برخی از مطالعات انجام شده در کشور بیان میشود که فناوری اطّلاعات و ارتباطات در قالب شهر، شهرداری و شهروند الکترونیکی چگونه میتواند عاملی موثّر برای بهبود و توسعه مدیریّت شهری باشد.
1 پیشرفت روزافزون فناوری اطّلاعات
در دو دهه اخیر، واژه فناوری اطّلاعات یا فناوری اطّلاعات و ارتباطات به عنوان یک پدیده نوظهور و قدرتمند، جایگاه جهانی خود را پیدا کرده است و به نظر میرسد به زودی کاربردهای مختلف آن، تمام امور روزمره جوامع را- به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم _ تحت تأثیر خود قرار دهد. سرعت تأثیرگذاری و گسترش این پدیده بسیار زیاد است به طوری از هم اکنون انتظار میرود در ساختارهای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و همچنین در بنیانهای سنّتی اداره جوامع، تحوّلات اساسی رخ دهد و سیستم جدیدی از مدیریّت معرفی گردد. فناوری اطّلاعات و ارتباطات و کاربردهای آن در جهان به اندازهای تأثیرگذار بوده است که سران کشورهای جهان با برگزاری دو اجلاس مهم (در سالهای 2003 و 2005 میلادی در ژنو و تونس)پایههای اصول جامعه اطّلاعاتی را شکل دادند و با تهیّه برنامههای اصولی و علمی برای جامعه اطّلاعاتی جهانی، خود را برای تغییرات بیشتر آماده کردند.
بیشتر کشورهای توسعه یافته ( که دارای سیستمهای پذیرنده در مواجهه با فناوری نوین هستند) منافع و خطرهای احتمالی فناوری اطّلاعات و ارتباطات و کاربردهای آن را پذیرفتهاند و از آن استفاده میکنند. بعضی از کشورهای در حال توسعه و یا فقیر نیز که در خصوص مزایا و فرصتهای این فناوری اطّلاعات کافی ندارند و یا از امکانات اقتصادی لازم برای بهکارگیری این پدیده بیبهره هستند، در این زمینه دچار عقبماندگی شدهاند. کشورهائی نیز وجود دارند که از نظر مالی مشکل خاصّی ندارند، اما با رویکردی ایدوئولوژیک به این پدیده نوظهور نگاه میکنند و باعث تأخیر و یا مانع استفاده مردم کشور خود میشوند. متأسفانه این رویکرد موجب میشود خسارات جبرانناپذیری به جامعه تحمیل گردد. از آنجا که تمام ابعاد این پدیده ( و به خصوص بعضی از کاربردهای آن مانند شهر الکترونیکی) حتی در بعضی از کشورهای توسعه یافته نیز شناخته شده نیست. بنابراین، فرهنگسازی و آسیب شناسی در زمینه معرفی فناوری اطّلاعات و ارتباطات و کاربردهای آن اقدام موثّری محسوب میشود. ]1[
2 شهر الکترونیکی، چشمانداز و راهبردها
شهر الکترونیکی، استفاده از فناوریهای اطّلاعاتی و ارتباطی به منظور ارائه خدمات شهری، به صورت به هنگام و مستقیم به شهروندان در 24 ساعته شبانهروز است. شهر الکترونیکی تسهیلات لازم را به منظور دسترسی مناسب به اطّلاعات و خدمات شهری و فرصتهای گستردهتر برای مشارکت در فرآیندها را به مردم ارائه مینماید. شهر الکترونیکی، خدمات شهری را به صورت الکترونیکی در اختیار کاربران قرار میدهد و یا اطّلاعاتی را با استفادهکنندگان این خدمات مبادله میکند.
2.1 چشماندازها
- ارائه خدمات مطلوب به شهروندان و گردشگران در هر زمان و هر مکان.
- ایجاد یک شهر نمونه برای زندگی، کار و اوقات فراغت.
- ایجاد محیط اقتصادی پویا با قابلیّت رقابت.
- کاهش سفرهای درونشهری با توسعه کاربردهای فناوری اطّلاعات.
- شفافسازی فرآیندهای کاری.
- ارائه کلیه خدمات مورد نیاز شهروندان به صورت برخط.
2.2 راهبردها
- ایجاد و توسعه زیرساخت اطّلاعاتی با ظرفیت بالا.
- نظارت هوشمند همراه با ارتقاء خدمات شهری و امور مرتبط با مدیریّت شهری.
- آموزش فراگیر شهروندان و کارکنان جهت استفاده از خدمات شهر الکترونیکی.
- یکپارچهسازی سیستمهای مدیریّتی و عملیاتی شهرداری و سازمانهای مرتبط.
- پیشبینی و ایجاد منابع پایدار درآمدی برای پروژههای شهر الکترونیکی.
- بازنگری و بهبود روندهای جاری و رویههای مورد نیاز و مؤثّر در شهر الکترونیکی.
- ارتقاء کیفیّت، خدمات و آموزش نیروی انسانی.
- ایجاد پایگاه اطّلاعات شهری به منظور اطّلاعرسانی به موقع مدیران جهت اخذ تصمیم در مدیریّت شهری. ]2[
3 مزایای استقرار شهر الکترونیکی
عملکرد شهر الکترونیکی را میتوان از دیدگاههای مختلف برّرسی کرد. از دیدگاه مدیران شهری، استقرار شهر الکترونیکی میتواند باعث سرعت و سهولت در انجام فعالیّتها، شفافسازی در ارائه خدمات و استفاده از نظرات مردم شود. از دید شهروندان نیز، دریافت خدمات از این طریق در هر زمان و در هر مکان، فرصت مغتنمی است که رضایت آنها را در پی دارد.
3.1 مزایای استقرار از منظر مدیران شهری
- ايجاد پايگاه اطّلاعاتي.
- افزايش ارتباطات ميان بخشي.
- سهيم شدن در منابع اطّلاعاتي.
- کارآمدي مديريّت و بهبود فرآيند تصميمگيري.
- شناسايي بهتر مشکلات و نقاط ضعف شهر.
- افزايش قدرت کنترل و نظارت بر شهر.
- صرفهجويي در زمان و هزينه.
- فراهمآوردن خدمات اینترنتی با کیفیّت و سرعت بالا برای شهروندان.
- فراهمآوردن کانالهای آموزشی متفاوت و محیط آموزشی مادامالعمر.
- بهبود کیفیّت زندگی مردم.
- ارائه خدمات یک مرحلهای به شهروندان.
- تقویّت رقابت تجاری شهر و ایجاد فرصتهای تجاری بیشتر توسط تجارت الکترونیک.
- ارتباط بهتر سازمانها و ارگانهای مختلف شهری.
- افزایش مشارکت مردم در اداره شهر.
- کاهش ترافیک شهر با توجه به کاربرد اینترنت در فعالیّتهای شهری شهروندان.
- کاهش آلودگی هوا با کاهش ترافیک شهری.
- همسوسازی سرمایهگذاری بیشتر روی روشهای نوین اداره شهر.
- تسریع در برطرف شدن مشکلات ایجاد شده در شهر با ارتباط مستقیم مدیران شهری با شهروندان.
- ایجاد بستر مناسب برای ورود ایدههای نو و خلاقیّتهادر مدیریّت شهرها.
- صرفهجوئی در وقت و انرژی.
- جلوگیری از سرمایهگذاری بیشتر روی روشهای قدیمی اداره شهر.
- ایجاد زیرساختار لازم برای توسعه آتی شهر.
- کاهش فساد اداری از طریق شفافسازی فرایندها.
- افزایش نظم در فعالیّتهای شهر با استفاده از سیستم اطّلاعات جامع.
- افزایش سطح آگاهی مردم.
- درآمد ثابت شهری با وجود آمدن یک سیستم باثبات گردش پول در جامعه.
- نشر فرهنگ و عقاید.
- مدیریّت و نظارت واحد شهری.
- ایجاد زمینه برای استفاده از تجارب بینالمللی در مدیریّت شهرها.
3.2 مزایای استقرار از منظر شهروندان
- پيگيري بهتر امور.
- دسترسی به پايگاه اطّلاعاتي شهری مورد نیاز.
- سهيم شدن در منابع اطّلاعاتي.
- شناسايي بهتر مشکلات و نقاط ضعف شهر به منظور بهبود در تصمیمگیری در بعضی از فرآیندهای زندگی.
- صرفهجويي در زمان و هزينه.
- بهبود کلّی درکیفیّت زندگی.
- دریافت خدمات یک مرحلهای.
- بهرهگیری از فرصت تجاری مناسب بدست آمده از طریق تجارت الکترونیک.
- ارتباط بهتر با سازمانها و ارگانهای مختلف شهری.
- دسترسی 24 ساعته به خدمات شهری.
- افزایش سطح آگاهی.
- بهرهگیری از خدمات اینترنتی با کیفیّت و سرعت بالا. ]2و5[
4 مفهوم مدیریّت شهری و شهرداری
گستردگی و پیچیدگی مسائل شهری و رشد و توسعه روزافزون شهرها، مدیریّت امور شهر را به وظیفهای دشوار تبدیل نمودهاست. علاوه بر موضوعاتی همچون محیط زیست، حمل و نقل، ایمنی و برنامه ریزی شهری، یکی از عوامل مهمی که تأثیر فزاینده و تعیین کنندهای بر عوامل سازنده شهری دارد، مدیریّت شهری است. اگر شهر همچون سازمانی در نظر گرفته شود، لازم است که در رأس آن عنصری برای برنامهریزی آینده و اداره امور کنونی قرار گیرد. این عنصر را میتوان مدیریّت شهر نامید. مسائل بسیاری در شهرها وجود دارد که برای حلّ آنها و پاسخ به درخواستهای موجود در عرصههای زندگی جمعی، وجود مدیریّت شهری را ضروری مینماید. این موضوع به خصوص در مسائل خدماتی و عمرانی عمومی جنبه ویژه پیدا میکند. لذا اموری مانند تأمین بهداشت و نظافت محیط شهر، ایجاد و حفظ فضای سبز، تأمین ایمنی شهر و شهروندان، نیازمند وجود سازمانی با تشکیلات مشخّص است تا مدیریّت شهر به نحو مطلوب صورت گیرد. بدینسان مدیریّت شهری به معنای سازماندهی عوامل و منابع برای پاسخگوئی به نیازهای ساکنان شهر است و شامل کارکردهای برنامهریزی، اجرا، نظارت، کنترل و هدایت است که برای اعمال قدرت باید برآمده از اراده شهروندان و قراردادهای اجتماعی باشد.
ترادف مفهوم مدیریّت شهری به رغم ماهیّت آن با مفهوم شهرداری به عنوان سازمان مدیریّت شهری، ناگزیر میسازد تا به مفهوم شهرداری نیز پرداخته شود. عنصر سازمانی در نظام اداره امور شهرهای کشور، سازمانی عمومی غیردولتی با نام شهرداری است. در یک تعریف میتوان گفت «شهرداری سازمانی است که سکنه یک شهر با استفاده از حقوق طبیعی خود و اختیاری که قانون به آنها اعطا نموده است، به منظور ایجاد و اداره نمودن تأسیسات عمومی، وضع و اجرای نظامات شهری و تأمین نیازمندیهای مشترک محلی بهوجود میآورند و به آن اختیار و نمایندگی میدهند تا هزینه خدماتی را که بر عهده آن واگذار گردیده است با روشی منطقی و عادلانه بین سکنه شهر و استفادهکنندگان توزیع و سرشکن نموده، از آنها وصول کند. »
برابر ماده 5 قانون محاسبات عمومی کشور نیز «شهرداری سازمانی است عمومی و غیردولتی که دارای شخصیّت و استقلال حقوقی بوده و تحت نظارت شورای شهر که منتخب مردم است و نظارت دولت از طریق وزارت کشور برای انجام وظایفی که در قانون شهرداریها آمده است، تأسیس شده است. » با توجه به تعاریف ذکر شده میتوان گفت تعریف مدیریّت شهری( با توجّه به دیدگاهی که آن را مساوی با شهرداری میگیرد) عبارت است از اداره سازمانی غیردولتی که برای برآورده کردن نیازهای مشترک شهروندان در سطح شهر از طرف آنها و مطابق با قانون تأسیس میگردد و در محدوده فعالیّت خود استقلال سازمانی دارد. ]3[
5 شهرداری الکترونیکی، مهمّترین محور شهر الکترونیکی
تاکنون، مدیریّت واحد شهری در ایران به معنای واقعی خود پیادهسازی نشده است و وظایف آن در بین سازمانهای مختلف از جمله شهرداری توزیع شده است. به همین دلیل میتوان به پیادهسازی شهر الکترونیکی با محوریّت شهرداری امیدوار بود. امّا چرا در ایران و سایر کشورهای دنیا، شهر الکترونیکی با محوریّت شهرداری معنی پیدا میکند، زیرا:
- شهرداری بزرگترین تولید کننده دادههای شهری است.
- شهرداری بزرگترین استفاده کننده دادههای شهری در مدیریّت و برنامهریزی شهری است.
- شهرداری گستردهترین سازمان خدماتی در ارتباط با مردم است.
- شهرداری گستردهترین سازمان در تنوع شرح وظایف است.
- شهرداری مهمّترین سازمان در واگذاری کارهای دولتی به بخش خصوصی است.
- شهرداری مستعدترین سازمان در جلب تخصص، مدیریّت زیرساخت و توزیع فراگیر امکانات است.
- شهرداری فعّالترین گلوگاه آماری مورد نیاز در برنامهریزی شهری منطقهای و ملّی است.
- شهرداری معتبرترین و مطمئنترین پایگاه اطّلاعات شهری است. ]2[
6 کارکردهای فناوری اطّلاعات در شهرداری الکترونیکی
6.1 تأمین نیازهای اطّلاعاتی شهروندان، بازرگانان و توریستها از طریق شبکههای اینترنتی
نیازهای موردنظر شامل اطّلاعات فناوری و صنعت، تحقیق و توسعه، پایه پزشکی و پیراپزشکی، راهبردی و امنیّتی، انسانی (جمعیّت شناختی، مردم شناختی، بوم شناختی) فرهنگی، ادبی و هنری میگردد.
6.2 هوشمندسازی کنترل حمل و نقل و ترافیک
از این طریق میتوان اخبار و اطّلاعات جاّدهای، وضعیّت عبور و مرور، طرح و پروژههای عمران جادّهای، شمار خودروهای در حال تردد در آزادراهها و شبکههای جادّهای را به منظور افزایش ظرفیّت جادّهها، به طور لحظهای منتشر نمود. مدیریّت نظام ترافیکی با بهرهگیری از سیستم رایانهای (به عنوان مثال با استفاده از دوربینهای خودکار) میزان و حجم ترافیک جادّهها و بر روی پلها را مورد برّرسی قرار میدهد. اطّلاعات به وسیله اپراتورهای ویژه ترافیک و با استفاده از سیستم گردآوری اطّلاعات، پردازش و توزیع میشوند. رسانهای گروهی نیز از جمله رادیو به سیستم رایانهای متّصل میشوند تا امکان گزارش وضعیت ترافیک جادّهای فراهم گردد. اطّلاعات و تصاویری که در باره جریان ترافیک، آمار تصادف، ساخت و سازهای جادّهای و …. از طریق دوربینها بدست میآید بر روی وبسایت نیز منتشر میشود و مسافران امکان دستیابی به آن را خواهند داشت.
6.3 بازخوردسنجی لحظهای
با استفاده از پرسشنامههای الکترونیک انجام میشود. این پرسشنامه، نوعی چکلیست از تصمیمهای برنامهریزی شده در قالب فرم نظرسنجی است. متصدّیان مربوط در سایت شهرداری، از بازدیدکنندگان درخواست میکنند تا ضمن ارائه برخی از اطّلاعات شخصی (مانند سن، محل سکونت و … ) به سوالات پاسخ دهند.
6.4 دیدار و گردهماییهای مجازی با مدیران شهری
سامانه الکترونیکی ارتباطات مردمی، ایده «سازمان شفّاف و پاسخگو» را دنبال میکند. در صورتی که یک خط ارتباطی متقابل میان مردم و سازمان ایجاد شود میتوان آراء نظرها و افکار مردم رابیواسطه و مستمرّ دریافت کرد. در این صورت، مدیران میتوانند از تغییرات محیطی آگاه شده و متناسب با تحوّلات، فعالیّتهای لازم را پیشبینی کنند. دسترسی برابر، سریع و آسان به مدیران سطوح مختلف در سازمان، زمینهساز مشارکت واقعی مردم خواهد بود. این سامانه، ارتباط بین مردم و سازمان را آسان نموده و حرکت آزاد اطّلاعات بین مردم و نهادهای اجتماعی را میّسر میسازد. همچنین، باعث مشارکت بیشتر مردم در تصمیمسازی میشود. سوءتفاهم و تنشهای ناشی از فقر ارتباط را کاهش میدهد و در نهایت، باعث ارتقاء آگاهی و درک متقابل مردم و سازمان از یکدیگر میشود.
6.5 تشکیل اتاق فکر و ایدهیابی
صاحبان ایده و افراد خلاق، بدون محدودیّتهای فیزیکی و موانع جغرافیائی و اجتماعی، فرصت حضور در اتاقهای مجازی فکر و ایدهپردازی را به دست میآورند.
6.6 تفریحات و سرگرمیهای مجازی
گزینههای متنوع و کمهزینهای از انواع تفریحات و سرگرمیهای مجازی در اختیار شهروندان قرار میدهد.
6.7 خدمات مهارتآموزی و کارآفرینی مجازی
فردی که با یک ایده و فکر جدید، از طریق بسیج منابع و با ایجاد یک کسب و کار(کسب و کار الکترونیکی یا اینترنتی، کسب و کار خانگی، کسب و کار خانوادگی، کسب و کار کوچک و متوسط) که توأم با مخاطرههای مالی، اجتماعی و حیثیّتی است، محصول و خدمتی جدید را به بازار عرضه میکند «کارآفرین» نامیده میشود. ترویج فرهنگ کارآفرینی، توسعه عملیاتی کارآفرینی، ارتقاء توانمندی، آموزش و ترویج کارآفرینی بخشی از امکاناتی است که شهرداری الکترونیک به شهروندان خود ارائه میکند.
6.8 سازمان و مدیریّت مجازی
در سازمان و مدیریّت، هدف از مجازی کردن تشکیلات و پستهای سازمانی، از میان برداشتن فاصلههای موجود است. با این حال، شرح وظایف تغییر پیدا نمیکند. با مجازی کردن ساختار سازمان، مدیران و کارشناسان سطوح مختلف میتوانند بهطور افقی با یکدیگر ارتباط داشته باشند، کارایی نیز افزایش مییابد. همچنین، بسیاری از مشکلاتی که در کارهای گروهی وجود دارد، برطرف میگردد.
6.9 به سوی تعادل، توازن و فرصتهای برابر
عدم توازن و تعادل در توزیع امکانات، تسهیلات و فرصتهای خدمات شهری در نقاط مختلف، یکی از مهمّترین مشکلات موجود در کلانشهرها محسوب میشود. با توسعه فناوری اطّلاعات و ارتباطات و از طریق فراهم نمودن امکانات و فرصتهای مجازی میتوان از گسترش عقبماندگی در نقاط مختلف شهر جلوگیری کرد. دسترسی همزمان به اطّلاعات برای همه افراد، باعث صرفهجوئی در زمان، هزینههای جاری و همچنین مانع از شکلگیری روابط ناسالم در معاملات پیمانکاری سازمان میشود.
6.10 افزایش مشارکت پذیری
شهرداری الکترونیک، مشارکت شهروندان خود را در سطوح مختلف (مشارکت در تعیین نیازها و اولویّتها، شناسائی ظرفیّتها و توانمندیهای محلّی، اجرای برنامهها و نظارت بر عملکرد مدیران شهر) افزایش میدهد.
6.11 ارائه نظام خدماتی مطلوب
توسعه فناوری در سازمان منشأ تحول و اثر در نظام خدمات شهری خواهد بود. اطّلاعرسانی سریع و دقیق، سهولت در گردش امور، تسریع کار مراجعین، پایبندی به قوانین، مقررات و رفتار مناسب با مراجعین، برخی از ویژگیهای یک نظام خدماتی مطلوب محسوب میشود که همراه با جریان حرکت به سوی شهرداری الکترونیکی توسعه پیدا میکنند.
6.12 تکریم شهروندان
عوامل مؤثّر در رضایتمندی مراجعهکنندگان به سازمان عباتند از:
- مهارتهای انسانی
- روشهای انجام کار
- ارائه خدمات مطلوب مبتنی بر نیاز مراجعه کننده
نقش فناوری در تکریم مراجعهکنندگان به شهرداری به دلیل تأثیر آن در ارتقاء مهارتهای انسانی، اصلاح روشهای انجام کار و ارائه خدمات مبتنی بر نیاز است.
6.13 کاربرد سیستم اطّلاعات جغرافیائی
سازمانهای مختلف به تناسب نیازهای مدیریّتی، با صرف هزینه زیاد، اقدام به جمعآوری اطّلاعات میکنند. با استفاده از سیستم اطّلاعات جغرافیائی، سازمانهای ذینفع میتوانند از اطّلاعات شهری استفاده کنند. بدین ترتیب، علاوه بر صرفهجوئی در هزینهها و جلوگیری از دوبارهکاریها، امکان مشاهده روند تغییرات شهری نیز فراهم میشود.
6.14 آموزش مجازی
فناوری اطّلاعات، موجب تحوّل در ساختار و روشهای آموزش شهروندان شده است. ابزارهای الکترونیکی، ظرفیّتهای جدید را متناسب با سلیقه و نیاز فراگیران عرضه کردهاند. بنابراین، شعارهای «شهر یادگیرنده» و «شهروند یادگیرنده» در صورت بکارگیری سیستمهای یادگیری الکترونیکی در شهرداری مجازی تحققّ خواهد یافت.
6.15 سیستمهای ردیابی
سیستمهای ردیابی در خدمات شهری، مزیّت و الزامی است که برای تحققّ یافتن یک کلانشهر الکترونیکی ضرورت دارد. استفاده از سیستمهای ردیابی الکترونیکی در خدمات شهری منجر به افزایش سطح کیفیّت خدمات، افزایش سرعت در تصمیمگیری و ارائه خدمات، کاهش هزینهها، جلوگیری از سوء استفادههای احتمالی، هدایت و کنترل بهینه ناوگان در زمان بحران و افزایش دقّت و سرعت در تحلیلها خواهد شد.
6.16 نظارت همگانی بر شهرداری
هر سازمانی با توجه به مخاطبان خود در جامعه و تعاملاتی که دارد جایگاه ویژهای را برای نظارت مردم بر عملکرد سازمان در نظر میگیرد. هدایت و تنویر افکار عمومی از عملکرد سازمان، با تقویّت مبانی نظارت همگانی سازمان و بهرهگیری از مبانی نظری و سیستمی تأثیرگذار میّسر خواهد شد. یکی از روشهای مدرن نظارت بر عملکرد سازمان، نظارت بر مبنای فن و تکنولوژی است. در این روش، نظارت به صورت غیر محسوس صورت خواهد گرفت و کنترل بیشتر در عرصه نظام و از طریق نرمافزارهای مدرن انجام میگیرد. مهمّترین اثرات نظارت همگانی در شهرداری الکترونیک عبارتند از:
- ایجاد فرصت برابر برای شهروندان در دسترسی به مدیران شهری و تحققّ رویکرد عدالت محوری
- استقرار نظام نظارت دقیق و مستقیم شهروندان بر مدیران شهری
- تشخیص تهدیدها و فرصتهای پیرامون مدیران شهری
- فراهم شدن امکان رسیدگی دقیقتر به نظرات و خواستههای مردم در رابطه با خدمات اداری
- پاسخگوئی بهتر به توقّعات و انتظارات مردم
- اطّلاعرسانی دو سویه به شهروندان و مدیران
6.17 کنترل سازههای شهری
سیستمهای هوشمند کنترل سازههای شهری، سطح ایمنی بنا (از نظر نوع و استحکام مصالح) و مقاومت سازهها در برابر شرایط محیطی و فجایع طبیعی را برّرسی کرده و اطّلاعات مورد نیاز را در مورد تناسب بنا با فضا عرضه میکنند.
6.18 برخورداری آسان و همگانی از ارتباطات و فناوری اطّلاعات
هدف اصلی از توسعه و ایجاد محیطهای هوشمند این است که شرایطی فراهم گردد تا افراد (با هر میزان سواد و اطّلاعات) بتوانند به راحتی از دستاوردهای فناوری اطّلاعات استفاده نمایند. ]4[
7 نتیجه
پیشرفت سریع شهرها در جهان و الکترونیکی شدن آنها نشان میدهد که روز به روز جهان در حال متحوّل شدن است. تاریخ نشان میدهد که هر کشوری زودتر تحوّلات جدیدی را درک کند و آنرا به مرحله عمل برساند، آینده موّفقتری در پیشروی دارد. ]1[ در عصر حاضر، اطّلاعات و اطّلاعرسانی، مهمّترین ابزار استراتژیک برای مدیریّت و اداره صحیح همه واحدهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی محسوب میگردد. به همین دلیل اهمیّت اطّلاعات در فرآیند تصمیمگیری، فناوری اطّلاعات در جهان با سرعت چشمگیری در حال توسعه است و تمامی فعالیّتهای روزمره بشر را تحت تاثیر قرار داده است. در حوزه شهری، شهرها و شهرداریهای الکترونیکی یکی پس از دیگری در حال ظهور هستند و در آیندهای نزدیک، ارائه خدمات شهری را کاملا دگرگون میکنند.
آنچه از مطالب ارائه شده برداشت میشود این است که در یک شهر الکترونیک، کارها را میتوان بسیار سادهتر و با اطمینان خاطر بیشتری انجام داد. تاثیر بکارگیری فناوری اطّلاعات و ارتباطات را میتوان از دیدگاههای مختلف بررّسی کرد. از دیدگاه مدیران شهری، این پدیده میتواند باعث سرعت و سهولت در انجام فعالیّتها، شفافسازی در ارائه خدمات و استفاده از نظرات شهروندان شود. از دید کاربران نیز، دریافت خدمات در هر زمان و هر مکان فرصت مغتنمی است که رضایت آنها را در پیدارد. در صورتی که مدیران شهری و شهروندان با تمام ابعاد بکارگیری فناوری اطّلاعات و ارتباطات در قالب شهر، شهرداری و شهروند الکترونیکی آشنا شده و آن را بپذیرند، سرعت توسعه این پدیده بیشتر شده و شانس داشتن یک شهر خوب و پاسخگو افزایش مییابد.
مراجع
- [1] جلالی، علی اکبر، شهر الکترونیک، چاپ سوم، تهران، انتشارات دانشگاه علم و صنعت ایران، 1384.
- [2] جلالی، علی اکبر، “شهر الکترونیکی”، ماهنامه توسعه کاربری فناوری اطّلاعات و ارتباطات، سال پنجم، شماره دوم، صفحه 64، خرداد ماه 1386.
- [3] خانزاده، علی، “شهر، شهرداری، شهروند الکترونیکی”، ماهنامه توسعه کاربری فناوری اطّلاعات و ارتباطات ، سال پنجم، شماره دوم، صفحه 73، خرداد ماه 1386.
- [4] صرافی، مظفر و عبدالهی، مجید، “تحلیل مفهوم شهروندی و ارزیابی جایگاه آن در قوانین، مقرّرات و مدیریّت شهری”، فصلنامه پژوهش جغرافیائی، شماره 63 ، ص121، تهران، بهار1387.
- [5] محکی، علی اصغر، “شهرداری الکترونیکی”، ماهنامه توسعه کاربری فناوری اطّلاعات و ارتباطات ، سال پنجم، شماره دوم، صفحه 77، خرداد ماه 1386.
- [6] نظریان آزاد، سیروس و حاتم آبادی فراهانی، الهام، “تجارب حاصله از بهکارگیری یک نمونه از فناوری اطّلاعات در مدیریّت شهری”، کنفرانس بینالمللی مدیریّت، چهارم، سالن اجلاس سران، 30 آذر ماه 1385.